Användarnamn: Lösenord:    

Information Information

Många artikelförfattare vill gärna ha respons i form av konstruktiv kritik.

Hos Resejournalen kan man ge det dels genom att betygsätta artikeln och dels genom att ge artikeln en kommentar.

Nyckelord är ord som beskriver artikeln. Tryck på ett nyckelord för att hitta andra artiklar med samma nyckelord.

Information Annons
Information Mest lästa artiklarna
Calle / Bordershop /..138170 ggr
NAZAR ETT OSERIÖST..46224 ggr
How to behave in..32163 ggr
Resan till den..31715 ggr
How to behave in..30806 ggr
Underbara Thassos!27164 ggr
Cityguide: Chicago27005 ggr
How to behave in..26669 ggr
Två Thaifrälsta..23479 ggr
Hangzhou - The place..22639 ggr
 
  Artiklar > Reseberättelser > Cityguide: Chicago:

Cityguide: Chicago

Publicerad: 2004-07-11 00.00  |  Senast ändrad: 2004-07-15 00.00

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.

Eftersom jag har arbetat som programvaruutvecklare under åtta månader för ett företag i Chicago hann jag även med en del turistande. Här tänkte jag dela med mig några av de erfarenheter jag samlade på mig under den tiden.

Chicago, som även är känd som Windy City, är USAs tredje största stad (efter New York och Los Angeles) och ligger i nordöstra delen av USA i delstaten Illinois vid Lake Michigan. Det bor ca 9 miljoner i Chicagoland varav ca 3 miljoner i innerstaden. Chicago har även en svensk historia då staden var den stora samlingspunkten för svenska invandrare. En bit in på 1900-talet bodde över 60000 svenskfödda invandrare i Chicago och räknar man med deras barn så fanns det över 150000 svenskättlingar i staden. Chicago var en tid till och med Sveriges tredje största stad, större än till exempel Malmö. Dagens svenskättlingar finns i Andersonville längs Clark Street norr om Foster Street och här finns Swedish American Museum, svenska restauranger och affärer. Det är roligt att besöka Andersonville och se alla svenska flaggor men de gånger jag var i Andersonville var jag mest i de svenska affärerna för att köpa de förnödenheter som inte gick att köpa i de amerikanska affärerna som till exempel kaviar och svensk choklad.

Jag tycker att det är en mycket fin stad som verkligen har allt. Den första dagen man är i Chicago ska man bara ta det lugnt och njuta av omgivningen. Beroende på vart man bor tycker jag att man ska ta tunnelbanan, kallad L (elevated trains) av lokalbefolkningen eftersom den går ovan mark, till the Loop, dvs. downtown. Väl där borde man börja med en strandpromenad längs Lake Michigan och se på Chicagos skyline och besöka Buckingham Fountain i Grant Park, som förövrigt syns i början på varje avsnitt av "Våra värsta år med familjen Bundy". Om man tycker om att shoppa får man inte missa Magnificent Mile, www.themagnificentmile.com, längs Michigan Avenue. Här finns över 450 olika affärer med kläder (Giorgio Armani, Gucci, Ralph Lauren, H&M, GAP mm), musik (Virgin Mega Store), stora varuhus (Marshall Field's, Bloomingdale's, Nordstrom, Saks Fifth Avenue, NikeTown) och mängder av andra affärer, restauranger, hotell mm.

Vad ska man då göra den andra dagen? Jag anser att man inte får missa skyskraporna! Chicago sägs vara födelseplatsen för skyskrapor och här byggdes det första höghuset av stål redan 1885. Det var inte det högsta i världen men det var av en helt ny typ som startade den nya epoken av höghus. Idag är Sears Tower med sina 442 m och 108 våningar USAs högsta byggnad. Chicagos näst högsta höghus är Aon Center, 346 m, och tredje högsta är John Hancock Center, 344 m, www.emporis.com/en/wm/ci/?id=101030. Sears Tower och John Hancock Center har båda Observation Decks och frågan är vilken av de båda man ska besöka? Jag anser att man borde prioritera Sears Tower om man bara ska besöka en av dem eftersom det ändå är USAs högsta skyskrapa och utsikten är imponerande och man kan till och med se flygplan och helikoptrar flyga under sig. Fördelen med John Hancock Center är att den är närmare Lake Michigan och The Loop vilket gör att man han en helt annan utsikt som brukar anses som finare, speciellt kvällstid.

Om man besöker Chicago en längre tid och vill uppleva betydligt mer får man inte missa Chicago CityPass. Med ett CityPass har man nio dagar på sig att besöka The Hancock Observatory, The Art Institute of Chicago, The Field Museum, Shedd Aquarium, Adler Planetarium & Astronomy Museum och Museum of Science and Industry. CityPasset kostar $49 och man får väldigt mycket för pengarna då det tar nästan en dag per ställe att besöka. En annan rolig sak att besöka är Zoo och Chicago skryter över att ha världens största gratis Zoo, Lincoln Park Zoo, http://www.lpzoo.com/. När jag var där så renoverades mycket och det fanns inte så många djur kvar men det är ju förmodligen klart nu.

När jag var i Chicago hade jag turen att få uppleva 4th of July vilket var otroligt roligt. Den bästa platsen att fira USAs nationaldag i Chicago är på Navy Pier där det var ett rejält firande med tusentals besökare, nationalsången spelades och fyrverkeri sköts upp. Vi passade även på att äta på Billy Goat Tavern som är kända för sina hamburgare. Restaurangen finns på piren och är klart värt ett besök.

Andra restauranger i Chicago som man inte får missa är: Pizzeria Uno, 29 E Ohio, känd för sin Chicago style pizza, eller som Chicagofolk säger: "Deep Dish Pizza", www.pizzeriauno.com. Potbelly Sandwich Works, 2264 N Lincoln Ave, är kända för sina otroligt goda varma sandwiches. Om du bara ska besöka dem en gång så får du inte missa "The Wreck" som är den mest omtyckta sandwichen. Hard Rock Café, 63 W Ontario, är också ett klassiskt ställe att äta på. Det är dock lite överreklamerat och besöks mest av turister. Samtliga av dessa restauranger är väldigt omtyckta så var beredd att antingen boka bord eller kom i väl god tid innan ni tänkt äta. Lite kuriosa när det gäller restauranger är att den allra första McDonald's-restaurangen öppnades 1955 i en förort till Chicago, Des Plaines.

I USA finns det inte så många caféer i den formen vi är vana vid, dvs. ett ställe där man kan sitta en stund och koppla av med en kopp nybryggt kaffe och en bulle. Kulturen är mer stressad och det är vanligare att man tar sin kopp och dricker "on the fly" så att säga, dvs. när man går, på tunnelbanan, i bilen eller var man nu befinner sig. Det finns ställen som säljer kaffe i nästan varje gathörn och den mest kända är Starbucks. Bland de caféer som är som vi är vana vid är min favorit Corner Bakery som är riktigt trevlig (här firade jag min födelsedag tillsammans med en kompis och en bakelse). Det är också roligt att besöka ett av de olika "munkcaféerna", t.ex. Dunkin' Donuts eller Krispy Kreme.

Många åker även till Chicago för att lyssna på blues och de kändaste bluesklubbarna är Blue Chicago on Clark, 536 N. Clark, House of Blues, 329 N. Dearborn (där Dan Aykroyd är delägare) och B.L.U.E.S, 2519 N. Halsted Street. Ett annat kvällsnöje är att besöka en komediklubb och jag besökte ImprovOlympic, 3451 N Clark (vid Wrigley Field) vilket var väldigt roligt. The Second City, 1616 N. Wells, är också en känd komediklubb vilken kan vara värt ett besök.

Parader är ganska populärt i USA och det kan vara roligt att kolla om det är någon parad i Chicago under den tid ni besöker staden. Jag var här under Thanksgiving och givetvis fanns det en Thanksgivingparad. Jag tyckte det var roligt att titta på paraden men lite kallt bara. Jag hade även turen att bli bjuden på Thanksgivingmiddag av min chef och hans familj bjöd på kalkon med tranbärssylt, sötpotatis, pumpapaj och allt som hör till och det var väldigt gott.

Om man är sportintresserad får man inte missa alla lag när de spelar hemmamatcher. Jag hann besöka Chicago Blackhawks (NHL), Chicago Cubs (baseball) och hästkapplöpning på Arlington Park Horse Racing. Jag ville även se en NFL-match men de spelade inte hemma den säsongen pga. att hemmaarenan byggdes om. Om man är basketintresserad finns givetvis även Chicago Bulls. Tänk på att beställa biljetter i god tid innan och om man inte vill ha dem hemskickade så kan man hämta upp dem lite varstans downtown.

Det är även roligt att besöka inspelningen av någon TV-show. Några av de mest kända tv-programmen som spelas in i Chicago är The Oprah Winfrey Show och The Jerry Springer Show. Jag passade på att besöka en inspelning av ett Jerry Springer-avsnitt vilket var väldigt roligt och helt gratis, det var bara att maila och sedan fick jag ett datum och en tid då inspelningen var och sedan åkte jag dit tillsammans med en kompis.

Det var en genomgång av Chicago och vad staden har att erbjuda. Givetvis finns det otroligt mycket mer att skriva om Chicago och om någon har några frågor är det bara att ställa dem i forumet.

Av:  Andreas

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.
Betygsätt artikeln
Logga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsätta(Logga in för att betygsätta)
Läst: 27006 ggr | Betyg: 0,00 (0 röster)

Kommentera artikeln

Du måste vara registrerad och inloggad för att kunna kommentera.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera den här artikeln! 
 
 

Bli värdfamilj

merVäder.se | Väderprognos, väderkarta, 5 & 10-dygnsprognos


Annonsera på Resejournalen
  Kontakta oss / Rapportera fel © Copyright 2003-2011 Resejournalen (Version 3.5.15)