Användarnamn: Lösenord:    

Information Information

Många artikelförfattare vill gärna ha respons i form av konstruktiv kritik.

Hos Resejournalen kan man ge det dels genom att betygsätta artikeln och dels genom att ge artikeln en kommentar.

Nyckelord är ord som beskriver artikeln. Tryck på ett nyckelord för att hitta andra artiklar med samma nyckelord.

Information Annons
Information Mest lästa artiklarna
Calle / Bordershop /..138170 ggr
NAZAR ETT OSERIÖST..46225 ggr
How to behave in..32163 ggr
Resan till den..31716 ggr
How to behave in..30806 ggr
Underbara Thassos!27164 ggr
Cityguide: Chicago27006 ggr
How to behave in..26669 ggr
Två Thaifrälsta..23479 ggr
Hangzhou - The place..22639 ggr
 
  Artiklar > Guider > Upplev en av Storbritanniens anrikaste ridfestival:

Upplev en av Storbritanniens anrikaste ridfestival

Publicerad: 2017-02-20 12.20

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.

I Sverige förknippar man ofta hästsport med trav, men om man tar steget utanför Sverige och Skandinavien är det galopp- och terrängridning som är mest framstående. Galoppracing är framför allt populärt i Storbritannien och på Irland och har varit det ända sedan 1500-talet. Varje år hålls flera tävlingar, bland annat prestigefyllda Grand National, men populärast och mest storslagen av alla är Cheltenham Festival.


Cheltenham Festival är en fyra dagar lång kapplöpningstävling som hålls på Cheltenham Racecourses i distriktet Gloucestershire. I år pågår tävlingen mellan den 14–17 mars och flera av fjolårets vinnare är förväntade att komma högt upp i år igen. Hästarna Thistlecrack och Douvan var förra årets stora namn och enligt det senaste från odds rapporteringen är det troligt att Douvan vinner Queen Mother Chase (1,30) och Thistlecrack Gold Cup (2,62). Tusentals hästintresserade från hela världen besöker årligen den pittoreska staden i mars. Framför allt brukar många irländare besöka festivalen då den ofta inträffar på St. Patrick’s day, vilket den gör även i år.

De allra bästa hästarna
Det är de absolut bästa hästarna från Storbritannien och Irland som möter varandra under festivalen. Det är ett ovanligt möte för det är sällan så många nationella (och irländska) hästar ställs mot varandra i någon annan tävling. Normalt är hästarna engelska fullblod men några är även arabiska fullblod. Galopphästarnas bästa säsong är när de är 3 år gamla men det finns hästar som kan vara med och tävla ända upp till 10 års ålder. Enligt reglerna måste alla hästar bära samma vikt under loppen och tävlingarna är indelade i olika klasser. Loppen har även ett särskilt poängssystem och de är uppdelade från Grade 1 till Grade 3.

Tävlingen springs på kapplöpningsbanan Cheltenham Racecourse som ligger i Pretsy Park strax utanför staden med samma namn. Den rymmer ett åskådarantal på 67 500 personer och är uppdelad i den gamla banan och den nya banan. Det är en idyllisk plats som ligger mellan två kullar i vad som ser ut som en naturlig amfiteater. Kapplöpningstävlingen ingår i landets National Hunt Raceing och de olika tävlingarna består olika terränghinder och slätlopp. Det mest prestigefyllda loppet som avslutar festivalen är Gold Cup. Det är ett slätlopp som avlutas med en lång stigning mot läktarna och det sägs vara en extraordinär upplevelse att se. Andra publiklockande lopp är Champion Hurdle, Fox Hunder Chase och Queen Mother Champion Chase.


Fullpackat med kändisar även på läktaren
Efter fotboll är galopp den sporten i Storbritannien som lockar mest åskådare. Förutom hästarna och dess världskända jockeys och tränare kan man ofta få syn på en och annan kändis bland åskådarna. Festivalen lockar till sig allt från hela fotbollslag till artister och andra sportstjärnor. Många av de brittiska idrottsstjärnorna är intresserade av hästsport. Bland annat valde den olympiska OS-medaljören i cykling Victoria Pendleton att "sadla om" och deltog efter bara ett år på hästryggen i förra årets upplaga av festivalen. Hon presterade framför allt väldigt bra i Hunter Fox-loppet.

Av:  AnetteS

Nyckelord: galopp, galoppracing

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.
Betygsätt artikeln
Logga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsätta(Logga in för att betygsätta)
Läst: 10797 ggr | Betyg: 0,00 (0 röster)

Kommentera artikeln

Du måste vara registrerad och inloggad för att kunna kommentera.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera den här artikeln! 
 
 

Bli värdfamilj

merVäder.se | Väderprognos, väderkarta, 5 & 10-dygnsprognos


Annonsera på Resejournalen
  Kontakta oss / Rapportera fel © Copyright 2003-2011 Resejournalen (Version 3.5.15)