Användarnamn: Lösenord:    

Information Information

Många artikelförfattare vill gärna ha respons i form av konstruktiv kritik.

Hos Resejournalen kan man ge det dels genom att betygsätta artikeln och dels genom att ge artikeln en kommentar.

Nyckelord är ord som beskriver artikeln. Tryck på ett nyckelord för att hitta andra artiklar med samma nyckelord.

Information Annons
Information Mest lästa artiklarna
Calle / Bordershop /..138169 ggr
NAZAR ETT OSERIÖST..46224 ggr
How to behave in..32162 ggr
Resan till den..31715 ggr
How to behave in..30806 ggr
Underbara Thassos!27164 ggr
Cityguide: Chicago27005 ggr
How to behave in..26669 ggr
Två Thaifrälsta..23478 ggr
Hangzhou - The place..22638 ggr
 
  Artiklar > Guider > Afrikas edens lustgård:

Afrikas edens lustgård

Publicerad: 2016-11-30 23.23

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.

2017 är det dags för ytterligare ett fotbollsmästerskap, och inte vilket mästerskap som helst utan det afrikanska fotbollsmästerskapet för herrar. Precis som i andra delar av världen delar man upp herrarnas och damernas mästerskap. Sedan 2013 spelar herrarna ojämna år och damerna jämna.

Gabon, ett av Afrikas största fotbollsnationer, står som arrangör för mästerskapet som spelas i januari och februari och oddsen för matcherna finns ute på bet365. Men det är inte bara fotboll som har satt landet på kartan. Landet har ett rikt naturliv, tropiska regnskogar och kritvita stränder. Den fransktalande pärlan på Afrikas västra kust lockar därför flera typer av resenärer.


Tropiskt paradis och nationalparker
Gabon är kanske inte det första landet man tänker på när man tänker på Afrika. Det är inte heller det första landet man tänker på när man nämner safari och sol-och-bad - och det är egentligen väldigt lustigt. Landet är rikt på naturresurser och är ett av kontinentens fyra rikaste länderna. Det ligger beläget i västra Centralafrika och har sin kust ut mot Atlanten. Det finns fina stränder och badresorter längs med hela västkusten och vill man kombinera sitt fotbollsintresse med sol och bad är det definitivt västerut man ska åka.
Men det är inte badstränderna som landet är mest känt för, det är för sin tropiska natur. Landet har hela 13 nationalparker och har kommit att kallas Afrikas edens lustgård tack vare sin grönska och frodighet. I en av de största nationalparkerna, Loango Nationalpark, lever det över 200 däggdjur, 600 fågelarter och 8 000 olika växter. I skogarna kan man stöta på skogselefanter och gorillor och runt de stora vattenområdena kan man åka på flodhästsafari. Arkeologiska fynd har visat att landet var bebott redan 5 000 år f.v.t. och inne i huvudstaden Libreville kan man besöka flera museer som berättar landets långa och spännande historia.

Arrangerar afrikanska mästerskapet i fotboll
Första matchen går av stapeln den 14 januari och det förväntas bli en stor folkfest. Landets stora fotbollsstjärna är Pierre-Emerick Aubemayang, som egentligen är född i Frankrike men representerar landet i landslagsmatcher. De nuvarande mästarna är Elfenbenskusten, som vann titeln som afrikanska mästare för första gången på 23 år. Det var i den otroligt jämna finalen mot Ghana som laget vann efter 11 straffar. Det var en storslagen vinst som har gått till fotbollshistorien då det var målvakten Baubaccar ”Copa” Barry som avgjorde matchen. Inte nog med att han räddade tre straffar, han satte även det avgörande skottet mot mål – trots ett krampande ben!
Mästerskapet har spelats sedan 1957 och det är CAF, det afrikanska fotbollsförbundet, som bestämmer hur och vart det ska spelas. Det tog lång tid att bestämma vilken nation som skulle hålla mästerskapet 2017. Efter en nära kamp mot Ekvatorialguinea blev det Gabon som vann, trots att man från början trodde att det var Algeriet eller Ghana som skulle arrangera fotbollsspektaklet. De kommande mästerskapen kommer att ta plats i Kamerun 2019, Elfenbenskusten 2021 och Guinea 2023.


(Bilden heter “Rainforest" (CC BY 2.0) och är tagen av Vytautas Šėrys.)

Av:  AnetteS

Nyckelord: fotboll, afrikanskamästerskapen

  • Skriv ut
  • Betygsätt
  • Kommentera
  • Denna funktion gör det möjligt att bokmärka och dela med dig direkt till sociala nätverk.
Betygsätt artikeln
Logga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsättaLogga in för att betygsätta(Logga in för att betygsätta)
Läst: 2912 ggr | Betyg: 0,00 (0 röster)

Kommentera artikeln

Du måste vara registrerad och inloggad för att kunna kommentera.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera den här artikeln! 
 
 

Bli värdfamilj

merVäder.se | Väderprognos, väderkarta, 5 & 10-dygnsprognos


Annonsera på Resejournalen
  Kontakta oss / Rapportera fel © Copyright 2003-2011 Resejournalen (Version 3.5.15)